Инфрачервени нагреватели - истина и измислица

Kategorie

Инфрачервените нагреватели, подобно на други новости в началото, са придобили маса от легенди и измислици. Някои от тях са маркетингов трик, други са по-скоро от категорията „о, изглеждаше“ и идват от купувачи, които са се сдобили с нов нагревател и все още не са разбрали напълно настройките му. Третите отзиви за инфрачервените нагреватели са верни и изглеждат едновременно като оригинални характеристики, декларирани от отговорния производител, и са написани от ръцете на купувачи, които са успели да оценят покупката.

Ще се опитаме да хвърлим светлина върху основните и да разкажем на нашите читатели за това, на какво са способни такива отоплителни устройства и какво не трябва да се очаква от тях.

Инфрачервени нагреватели за въздух по артикули

Така че ще изберем най-често срещаните мнения за инфрачервените нагреватели и ще ги поставим на рафтовете:

IR радиацията е вредна за хората. Не е съвсем вярно. Тоест, вреда, разбира се, може да бъде нанесена, ако седнете пред нагревател, докато не получите изгаряния или увреждане на ретината. Но едва ли някой ще тръгне за това доброволно. Освен това късите вълни, чието излъчване е най-опасно, най-често са изкуствено "отрязани" в такива устройства.
IR радиацията от нагревателните уреди лекува. Отново, не цялата истина. Само част от спектъра, излъчван от тези нагревателни елементи, има лечебни свойства. Такова точно разделение може да се постигне само за медицинско оборудване. Ако се опитате да направите същото за нагревател, първо, неговата ефективност ще падне, и второ, цената ще се повиши невероятно високо. Следователно инфрачервените нагреватели за помещения използват радиация, близка до честотата на "лъчите на живота", но донякъде ги разрежда с тези, чието действие не засяга човешкото здраве по никакъв начин, а само носи топлина.
Спестяване на електроенергия. Разбира се, използването на нови нагревателни елементи е увеличило ефективността на нагревателите с 10-20%. Останалите спестявания идват от техния по-усъвършенстван дизайн. Физиката не може да се излъже и просто е невъзможно да се получи 100% ефективност.
Инфрачервените нагреватели промишлени и битови не изсушават въздуха. Съвсем правилно. Но това важи за всички затворени нагревателни елементи, чиято температура не надвишава 90-95 градуса по Целзий. Просто те не са мислили за този фактор преди и са използвали отворени нагревателни елементи, които при нагряване изгарят целия кислород от въздуха.
Ето защо не си струва да се говори за това колко целесъобразно е да се купуват такива устройства, поне като се има предвид определената цена за инфрачервени нагреватели, която не е по-висока или дори по-ниска от цената на добрите стари конвектори и вентилаторни нагреватели. Те са по-практични, икономични и със сигурност по-съвършени от своите предшественици.

( 176 )
Uwagi
Brak komentarzy
Napisz komentarz
Nazwa*
Email
Wpisz komentarz*