Дължината на инфрачервените вълни и тяхното въздействие върху човека

Kategorie

Инфрачервените вълни с различна дължина имат определен ефект върху човек. Но преди да пристъпим към такъв важен въпрос, нека да разберем какъв вид радиация е това.

Най-ясна представа за инфрачервеното лъчение можем да добием на примера на Слънцето. Както знаете, слънчевата радиация има широк спектрален диапазон: от радиовълни до гама радиация. Няма да навлизаме в подробно описание на всички вълни на слънчевата радиация, ще се съсредоточим върху инфрачервеното лъчение.

Инфрачервеното лъчение е топлинната част от слънчевия спектър. Именно той е в състояние да нагрява предмети и благодарение на него земята получава топлина. И което е важно, за разлика от ултравиолетовото, рентгеновото и гама-лъчението, то не оказва отрицателно въздействие върху живия организъм.

Така открихме, че инфрачервеното лъчение е същата топлина. Да преминем към основния въпрос - дължината на инфрачервените вълни.

Топлинният спектър се характеризира с дължини на вълните, вариращи от 0,7 до над 100 µm. В зависимост от конкретната дължина на вълната инфрачервената топлина въздейства на човека по различен начин.

Има три области:
къси вълни (дължина на вълната е 0,75-1,5 микрона);
средна (дължина на вълната е 1,5 - 5,6 микрона);
дълго (дължина на вълната е 5,6-100 микрона).
Късовълновото и средновълново лъчение въздейства в по-голяма степен върху лимфната система или мускулната тъкан на човека. Сами по себе си тези вълни не представляват опасност за хората, но при продължително излагане могат да причинят зачервяване на кожата. Ето защо не трябва да бъдете под прякото въздействие на нагреватели, използващи тази област на спектъра за дълго време.
Инфрачервените нагреватели със средно и късовълново топлинно излъчване се използват за локално или външно отопление.

За отопление на затворените помещения на жилищни сгради се използват нагреватели с дълговълново излъчване - инфрачервената дължина на вълната е не по-малка от 6 микрона.

Влиянието, упражнявано върху човек от дълговълново инфрачервено лъчение, може да бъде разделено на два вида:
Общото укрепващо действие върху всички живи същества, по-специално върху хората. По-конкретно, това е повишаване на имунитета, повишаване на съпротивителните сили на организма. Освен това този вид радиация помага в борбата със стареенето.
Лечение на отделни заболявания, които се срещат в ежедневието ни. Нищо чудно, че дълговълновата радиация се използва широко в медицината днес.
Съвременните биотехнологични изследвания показват, че дълговълновата инфрачервена радиация играе изключителна роля в развитието на всички форми на живот на земята. Това още веднъж доказва неговите полезни свойства.

Човешкото тяло също е източник на дълговълново топлинно излъчване. Но, за съжаление, топлината, излъчвана от човек, има тенденция да се изразходва, като по този начин намалява общата устойчивост на човешкото тяло. Ето защо е важно да получавате постоянно "захранване" от външен източник на инфрачервено лъчение. Това е особено трудно през студения сезон, когато слънчевата топлина е минимална. Именно през този период вие сами трябва да се погрижите за поддържането на необходимата топлина, което, разбира се, ще помогне на инфрачервените керамични нагреватели.

( 4567 )
Uwagi
Brak komentarzy
Napisz komentarz
Nazwa*
Email
Wpisz komentarz*