Новости

Категории
Могат ли инфрачервените нагреватели да бъдат оставени без надзор?
Могат ли инфрачервените нагреватели да бъдат оставени без надзор?

Инфракрасные нагреватели – наиболее эффективная система обогрева помещения на сегодня. Это обусловлено принципом инфракрасного излучения, за счет которого обогревается не сам воздух, а предметы вокруг. При этом потери тепла намного ниже, чем при нагреве воздуха, так как тепло сохраняют предметы, окружающие вас.

Инфрачервено отопление - каква е ползата?
Инфрачервено отопление - каква е ползата?

Инфрачервеното отопление в България е отлична алтернатива на отоплението с климатици. Днес инфрачервените устройства са търсени не само в градовете, но и в селата, където се осигурява отопление на дърва, качеството на такова отопление не отговаря както на стандартите, така и на прекомерната цена.

Инфрачервени нагреватели - истина и измислица
Инфрачервени нагреватели - истина и измислица

Инфрачервените нагреватели, подобно на други новости в началото, са придобили маса от легенди и измислици. Някои от тях са маркетингов трик, други са по-скоро от категорията „о, изглеждаше“ и идват от купувачи, които са се сдобили с нов нагревател и все още не са разбрали напълно настройките му.

Дължината на инфрачервените вълни и тяхното въздействие върху човека
Дължината на инфрачервените вълни и тяхното въздействие върху човека

Инфрачервените вълни с различна дължина имат определен ефект върху човек. Но преди да пристъпим към такъв важен въпрос, нека да разберем какъв вид радиация е това.

Най-ясна представа за инфрачервеното лъчение можем да добием на примера на Слънцето. Както знаете, слънчевата радиация има широк спектрален диапазон: от радиовълни до гама радиация. Няма да навлизаме в подробно описание на всички вълни на слънчевата радиация, ще се съсредоточим върху инфрачервеното лъчение.

Съвети за работа
Съвети за работа

Отоплителната система с нагреватели Optilux, като слънчева радиация или топлина от руска печка, нагрява предимно стените и предметите в помещението и те предават топлината на въздуха. Ако стаята не е била отоплявана дълго време, тогава през първите 5-10 дни отоплението ще се затопли и ще изсуши стените на стаята. Съответно консумацията на електроенергия в този момент ще бъде по-висока от обикновено. За да бъде отоплението винаги евтино, препоръчваме да го включите при първото застудяване.

Отопление без проблеми
Отопление без проблеми

Газ

Може би най-разпространеното у нас е газовото отопление, когато поставят бойлер-колона и по този начин осигуряват на апартамента както топла вода, така и топлина. Въпреки че този тип отопление е най-скъпото както за монтаж, така и за експлоатация. Един добър бойлер струва не по-малко от 650 долара. плюс останалото оборудване, монтажни работи и документи, между другото, документацията за отопление на газ също е най-скъпа. Някои хора спестяват от котела и инсталират домашен, като по този начин всъщност се лишават от топла вода, т.к. в битовите котли водата не се нагрява до горещо състояние, освен че е топла. Все още има възможност за закупуване на китайски котел-колона, но тук имате късмет и ако нещо се случи, те практически не подлежат на ремонт, по-лесно е незабавно да ги смените на нови, отколкото постоянно да ги ремонтирате. Освен това не забравяйте, че газовият котел се нуждае от годишна поддръжка.

Нагреватели за даване
Нагреватели за даване

Отоплението на селска къща е един от най-важните и скъпи етапи на строителството. Има смисъл само да инсталирате сложни отоплителни системи и да ги използвате, както и да харчите огромни суми за енергийни носители, ако живеете в къщата по време на отоплителния период.