Статьи

Категории
Могат ли инфрачервените нагреватели да бъдат оставени без надзор?
Могат ли инфрачервените нагреватели да бъдат оставени без надзор?

Инфракрасные нагреватели – наиболее эффективная система обогрева помещения на сегодня. Это обусловлено принципом инфракрасного излучения, за счет которого обогревается не сам воздух, а предметы вокруг. При этом потери тепла намного ниже, чем при нагреве воздуха, так как тепло сохраняют предметы, окружающие вас.

Инфрачервено отопление - каква е ползата?
Инфрачервено отопление - каква е ползата?

Инфрачервеното отопление в България е отлична алтернатива на отоплението с климатици. Днес инфрачервените устройства са търсени не само в градовете, но и в селата, където се осигурява отопление на дърва, качеството на такова отопление не отговаря както на стандартите, така и на прекомерната цена.

Инфрачервени нагреватели - истина и измислица
Инфрачервени нагреватели - истина и измислица

Инфрачервените нагреватели, подобно на други новости в началото, са придобили маса от легенди и измислици. Някои от тях са маркетингов трик, други са по-скоро от категорията „о, изглеждаше“ и идват от купувачи, които са се сдобили с нов нагревател и все още не са разбрали напълно настройките му.

Дължината на инфрачервените вълни и тяхното въздействие върху човека
Дължината на инфрачервените вълни и тяхното въздействие върху човека

Инфрачервените вълни с различна дължина имат определен ефект върху човек. Но преди да пристъпим към такъв важен въпрос, нека да разберем какъв вид радиация е това.

Най-ясна представа за инфрачервеното лъчение можем да добием на примера на Слънцето. Както знаете, слънчевата радиация има широк спектрален диапазон: от радиовълни до гама радиация. Няма да навлизаме в подробно описание на всички вълни на слънчевата радиация, ще се съсредоточим върху инфрачервеното лъчение.

Съвети за работа
Съвети за работа

Отоплителната система с нагреватели Optilux, като слънчева радиация или топлина от руска печка, нагрява предимно стените и предметите в помещението и те предават топлината на въздуха. Ако стаята не е била отоплявана дълго време, тогава през първите 5-10 дни отоплението ще се затопли и ще изсуши стените на стаята. Съответно консумацията на електроенергия в този момент ще бъде по-висока от обикновено. За да бъде отоплението винаги евтино, препоръчваме да го включите при първото застудяване.